O nas
W Ostoi Natury tworzymy rolniczy ekosystem jutra. To model gospodarstwa referencyjnego – smart village, w którym produkujemy żywność najwyższej jakości, a następnie dystrybuujemy ją z pominięciem pośredników. Każda z pięciu „Farm” tworzących naszą spółdzielnię, w innowacyjny, a jednocześnie zgodny z tradycyjnymi rozwiązaniami i jednocześnie korzystny dla środowiska sposób, wpływa na budowę bezodpadowego oraz bardzo efektywnego ekosystemu.
Farma Żywności BIO
Podstawowym celem Farmy Żywności BIO jest całoroczna produkcja żywności wysokiej jakości pozbawionej sztucznych dodatków. W Ostoi Natury wykorzystujemy sprawdzone i efektywne metody hodowli i upraw. W chwili obecnej RSP Ostoja Natury jest w procesie certyfikacji swoich produktów.
Klasyczne rolnictwo ekologiczne
Nawożenie gleby odbywa się w sposób naturalny bez syntetycznych pestycydów, a nowoczesne technologie pozwalają na efektywną, całoroczną uprawę nawet na niewielkiej przestrzeni.
Na polach o powierzchni około 50 hektarów uprawiamy warzywa, pra zboża, zioła, owoce i rośliny miododajne. Docelowo znajdzie się tutaj ponad 70 odmian i gatunków różnego rodzaju roślin.
Wszystkie prace nadzorowane i planowane są przez Stanisława Suchorskiego, który w rolnictwie ekologicznym specjalizuje się od wielu lat.


Hodowla ryb ekologicznych
Hodowlą ryb w Ostoi Natury zarządza Jarosław Parol, którego przedsiębiorstwo Parol Ryby znane i cenione jest od wielu lat zarówno w okolicy, jak i dalszych regionach kraju.
To nieocenione doświadczenie pozwoli nam hodować najwyższej jakości ryby w ekologiczny i naturalny sposób. W naszych stawach pływać będą pstrągi, ryby jesiotrowate i karpie.
Aquaponica
Aquaponica jest nową gałęzią rolnictwa alternatywnego. To zamknięty ekosystem, w którym uprawa roślin łączona jest z hodowlą ryb. Pozwala to na całoroczną produkcję, dzięki czemu świeże i pełne wartości odżywczych warzywa trafiają na stoły nawet w środku zimy.
Działanie systemu jest wbrew pozorom bardzo proste, dzięki czemu zrewolucjonizował on bardzo szybko rolnictwo miejskie na całym świecie. Woda z rybimi odchodami, pozostałościami pokarmu i innymi odpadami zasysana jest przez pompy i podlewa oraz użyźnia rabaty, w których rosną rośliny. Podłoże zaś filtruje wodę, która wraca do akwarium czysta i gotowa do ponownego wykorzystania.

Podwyższone rabaty
Warzywa na podwyższonych grządkach rosną znacznie szybciej, dzięki większej wilgotności, lepszemu nagrzewaniu się podłoża, a rozkład materii organicznej pozwala na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy, co wydłuża sezon wegetacyjny. Wykorzystanie podłoża wolnego od nasion chwastów powoduje, że prawie nie trzeba ich pielić. Ponadto, ziemia w skrzyniach nie jest udeptywana, co nadaje jej większą przewiewność.
To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy uprawiamy wiele różnych warzyw o całkowicie odmiennych wymaganiach nawozowych. Ziemia w skrzyni może być w każdej chwili wymieniona, dzięki czemu w łatwy sposób uniknąć możemy chorób i szkodników glebowych.

Szkółka roślin
Ważną częścią całego procesu produkcji rolnej w Ostoi Natury jest szkółkarstwo – dział ogrodnictwa i leśnictwa zajmujący się rozmnażaniem i uprawą w początkowym okresie życia sadzonek drzew, krzewów i warzyw. Naszym celem jest zabezpieczenie ekologicznego materiału genetycznego tak, by zapewnić sobie i naszym partnerom nasiona oraz rozsady warzyw i owoców najwyższej jakości.


Pszczoły i miód
Miejsce, w którym znajduje się Ostoja Natury, to wyśmienite miejsce dla pszczół. W związku z prowadzeniem przez nas upraw ekologicznych gryki, nostrzyku, pra zbóż oraz wielu odmian owoców i warzyw, dla których obecność pszczół jest niezbędna, założyliśmy własną pasiekę.
Nasze pszczoły pozyskują nektar, pyłek pszczeli i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od aglomeracji i ośrodków przemysłowych. Stosujemy innowacyjny system Flow Hives, który umożliwia pobieranie miodu prosto z ula i jest bezstresowy dla pszczół. Wystarczy odkręcić kranik zamontowany w ulu, a świeży miód naleje się prosto do słoika – prawdziwy „miód z kija”.
W szeregach naszych spółdzielców znajdują się specjaliści pszczelarze chętni do przekazania swojej wiedzy, dzięki czemu każdy z naszych członków może rozpocząć przygodę z pszczelarstwem.
Przetwory
Smak domowego dżemu, czy świeżo wyciśniętego soku z owoców rosnących w przydomowym ogródku, przywołują najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Wiele receptur naszych mam i babć odchodzi bezpowrotnie wraz z odejściem starszych pokoleń.
Jednym z celów Ostoi jest uratowanie tych przepisów i wykorzystanie ich, by na stoły wróciły pyszne i naturalne przetwory i świeże soki z ekologicznych owoców rosnących na naszej farmie.

Skarby lasu
Ostoję Natury otacza ponad 350 tysięcy hektarów ekologicznie czystych lasów obfitujących w wiele odmian grzybów. Taki potencjał należy wykorzystać. W Ostoi funkcjonować będzie punkt skupu i przetwórstwa, a w ofercie pojawią się grzyby świeże, marynowane oraz suszone, a także bogate w witaminę C owoce leśne.

Farma innowacji
Farma innowacji to miejsce, gdzie nowoczesne technologie spotykają prastarą i sprawdzoną wiedzę. Wierzymy, że tylko wydajne modele biznesowe są w stanie zachęcić ludzi do zmiany postaw i podążyć drogą ekonomicznie wydajną, a jednocześnie przyjazną dla naszej planety i jej mieszkańców.
Naszym głównym wyzwaniem jest stworzenie programu dla gospodarstw o areale poniżej 100 hektarów (w Polsce jest ich ponad 700 tys.) umożliwiającego transformację produkcji z konwencjonalnej na ekologiczną, charakteryzująca się wysoką jakością produktu przy jednoczesnej minimalizacji negatywnych skutków dla środowiska naturalnego.
Program Ostoi Natury – Wioska 3.0 zakłada przygotowanie kompletnego know how dotyczącego głównych aspektów funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego, takich jak:
- metody produkcji dostosowane do warunków glebowych i klimatycznych,
- zestaw rozwiązań technologicznych
- oferta optymalnego parku maszynowego
- robotyzacja i automatyzacja procesów produkcji rolnej i przetwórstwa
- budowa nowoczesnej platformy dystrybucji umożliwiającej interakcje z klientami i sprzedaż bezpośrednią
- dostęp do banku nasion (materiał siewny BIO)
- budowa wzorcowego samowystarczalnego, bezodpadowego siedliska dla gospodarstw wiejskich
- wypracowanie sprawdzonego i działającego modelu biznesowego
Nasz model zakłada budowę grupy niezależnych producentów i spółdzielców w oparciu o wspólna platformę działań knowledge sharing, w skład których wchodzą: dystrybucja, komunikacja, technologia, bazy wiedzy i bank nasion.
Farma Zielonej Energii
Osiemnastowieczna rewolucja przemysłowa pociągnęła za sobą gwałtowny wzrost zapotrzebowania na energię. Wraz z globalnym rozwojem przemysłu doszło do zderzenia z problemami, takimi jak: zmiany klimatyczne, ograniczenie dostępności zasobów wody pitnej oraz pojawienie się nowych kategorii chorób cywilizacyjnych. Skłoniło to ludzkość do szukania alternatywnej drogi.
Jedną z najważniejszych kwestii znajdujących się w centrum uwagi współczesnego świata jest konieczność dalszego zwiększenia produkcji energii z uwzględnieniem wpływu tego procesu na ekosystem. Tymczasem rolnicy stoją w obliczu kryzysu o historycznych proporcjach. Ceny ropy są najwyższe w historii. Koszty energii elektrycznej i transportu w większości krajów rosną w niewyobrażalnym tempie. To następuje w momencie, gdy malejące marże zysku i zwiększona konkurencja zagrażają istnieniu małych gospodarstw. Włączenie wykorzystania efektywności energetycznej, biomasy i odnawialnych źródeł energii może pomóc w zwiększeniu rentowności i odporności gospodarstw., a także zmniejszyć niektóre potencjalne skutki środowiskowe rolnictwa.
Trzy zalety samodzielności energetycznej:
- Rentowność finansowa i oszczędność kosztów
- Ograniczanie efektów zewnętrznych
- Bezpieczeństwo żywności i niezależność operacyjna
W RSP Ostoja Natury również stawiamy na OZE ( odnawialne źródła energii) ale poza solarami, turbinami wodnymi i wiatrowymi główny nacisk kładziemy na zagospodarowanie energetyczne Bio masy i budowę małej biogazowni rolniczej z silnikiem kogeneracyjnym umożliwiającym produkcje prądu, ciepła i zimna.
Farma Kultury
Nasza farma kultury to szeroka oferta edukacyjna, informacyjna i rozrywkowa, to także działalność społeczna i charytatywna przejawiającą się w naszym własnym programie edukacji ekologicznej oraz programie mistrzów i czeladników. Farma kultury skupia się wokół platformy komunikacyjnej Ostoja Natury TV, platformy edukacji oraz działań w regionie.
Jest to projekt, którego głównym zadaniem będzie dostarczanie informacji na tematy związane z ekologią, nowoczesnym rolnictwem oraz innowacjami, a także promowanie produktów tradycyjnych, będących częścią dziedzictwa kulturowego Warmii i Mazur. W ramach Farmy Kultury planujemy budowę infrastruktury edukacyjnej m. in. wioski zawodów ginących czy ścieżki edukacyjnej.
Farma Zdrowia
Jednym z elementów Farmy Zdrowia będzie kompleks wypoczynkowo-rehabilitacyjny oparty o unikalną technologię Thoma Holz 100. Naszym celem jest przebadanie i wdrożenie programu anty-aging dla seniorów. Szefem i autorem programu jest członek naszej spółdzielni Krystian Przybysz, rehabilitant z wieloletnim stażem.
