“Ostoja Natury Pasywna Organiczna Chłodnia”, to chłodnia z własnym magazynowaniem energii, zarządzaniem ciepłem oraz o ujemnym śladzie węglowym i wysoką wydajnością.
Współcześni rolnicy wymagają infrastruktury na miarę XXI wieku, wykorzystującej lokalny potencjał, oferującej wysoką wartość użytkową i niezależność od długich łańcuchów dostaw, stworzonej w oparciu o materiały dostępne lokalnie oraz przy zachowaniu przyjazności dla środowiska i spełnianiu wymagań technicznych oraz sanitarnych związanych z przechowywaniem i przetwórstwem żywności ekologicznej.
Koncepcja chłodni
Współcześni rolnicy ekologiczni i regeneracyjni, zwłaszcza mali i średni, wymagają infrastruktury, która jest bardzo wyspecjalizowana, skuteczna i niedroga.
Kluczowe funkcje “Pasywnej Organicznej Chłodni Ostoja Natury”:
- budynek pasywny
- wykonany w 90% z materiału organicznego – drewna i konopi
- przyjazny dla środowiska
- ograniczenie strat przechowywanej żywności poprzez stworzenie unikalnego ekosystemu do długoterminowego przechowywania żywności
- wyjątkowa jakość przechowywania żywności: przeciwgrzybiczna, przeciwpleśniowa
- pozytywny wynik energetyczny
- ujemny ślad węglowy
- bardziej opłacalna produkcja ekologiczna
- stosunkowo niski koszt budowy
- wspieranie wdrażania strategii „od pola do stołu”
- odporność na zmiany klimatu
- zintegrowane panele słoneczne
- całkowita ilość energii zużywanej przez budynek w skali roku, jest równa lub większa niż ilość energii odnawialnej wytwarzanej na terenie
Chłodnia Ostoja Natury Passive Organic wykonana jest w 90% z materiału organicznego: lokalnego drewna i konopnej cegły. Powierzchnia dachu jest w 100% wykorzystana do produkcji energii, co pozwala na w pełni autonomiczne chłodzenie budynku. Beton konopny zastosowany w naszym budynku to materiał biokompozytowy, który zawiera mieszankę konopi, płotów i wapna.
Zastosowanie konopi na ściany w naszej konstrukcji ma wiele zalet:
- Nietoksyczny materiał budowlany
- Beton konopny magazynuje ciepło/zimno w masie termicznej swojej ściany
- Jest odporny na pleśń
- Jest pochłaniający wilgoć. Jeden metr kwadratowy ściany konopnej może wchłonąć do 14 litrów wody
Implementacja – jak wdrażasz swój pomysł na projekt/działanie?
Opracowanie „Ostoi Natury Pasywnej Organicznej Chłodni” było i jest procesem bardzo złożonym, wymagającym współpracy wielu specjalistów i wynalazców o różnych zasobach umiejętności.
Pierwszy krok: musieliśmy określić nasze potrzeby: długoterminowa, tania i przyjazna dla środowiska chłodnia do ekologicznej produkcji owoców i warzyw na 120 do 150 ton produktu w danym momencie wykonana z przyjaznych dla środowiska materiałów, które można nabyć i przetwarzane lokalnie.
Drugi krok: opracowanie projektu architektonicznego i uzyskanie wszystkich pozwoleń prawnych
Trzeci krok: konstrukcja w kilku krokach
- baza
- drewniana rama
- ściany z betonu konopnego
- dach słoneczny
- instalacja elektryczna i instalacja akumulatorów
- drzwi do chłodni i urządzenie chłodzące
Aby rozwijać projekt bez fundacji (lokalnej, krajowej, europejskiej) musimy zbudować klaster współpracujących ze sobą firm o dużej specjalizacji, aby wykorzystać już wypracowane elementy pozwalające na redukcję kosztów i płynną realizację.
Partnerzy i dostawcy w projekcie
- Spółdzielnia RSP Ostoja Natury – inwestor, autor i lider projektu,
- HempFlex (Belgia) – dostawca hempcreat
- Domy Drewniane Bartek (Polska) – szkielet drewniany – przygotowanie i montaż
- Sunroof (Szwecja-Polska) – dach solarny – projekt i montaż
- Andrzej Walczak (Polska) – piec dźwiękowy
- Artur Choldyński – arhiteckt
- Volt – dostawca magazynów energii
- KozBud – wykonawstwo robót ziemnych
„Ostoja Natury Pasywna Organiczna Chłodnia” raz wdrożona może być łatwo kopiowana i wdrażana w różnych rozmiarach, dostosowanych do różnych potrzeb – jest w pełni skalowalna i powtarzalna – może być używana zarówno w strefach miejskich, jak i na obszarach wiejskich oraz może być powielana z lokalnymi partnerami i zasoby
Wpływ – co osiągnął Twój projekt/działanie?
Nasz projekt przynosi już świetne wyniki naszej Farmie i lokalnej grupie producenckiej Bio Hub i chociaż nie jest jeszcze w pełni ukończony, pozwolił nam zatrzymać większość naszych produktów ekologicznych na okresy od 09.2021 do 06.2022 i od 09.2022 do teraz (02.2023). jest w pełni pasywny z dodatnim wynikiem energetycznym netto, wykonany głównie z lokalnych materiałów organicznych, co zapewnia lepszą wydajność i opłacalne rozwiązanie do przechowywania żywności w niskich temperaturach na skalę przemysłową. Dzięki negatywnemu śladowi węglowemu żywności i doskonałej użyteczności stanowi doskonałe wsparcie w przejściu rolnictwa na bardziej zrównoważony i korzystny dla klimatu model. W strategii „od pola do stołu”, która koncentruje się na dostarczaniu wysokiej jakości produktu bezpośrednio do konsumenta końcowego, chłodnia jest kluczową infrastrukturą, zwłaszcza w odniesieniu do produkcji warzyw, owoców, mięsa i nabiału, ale obecnie wiąże się z dużymi kosztami emisji dwutlenku węgla i środowiska – większość materiałów stosowanych w chłodniach.
Dalszy rozwój krótkiego łańcucha dostaw żywności, rolnictwa ekologicznego i regeneracyjnego nie może się prawidłowo rozwijać bez odpowiednich narzędzi i rozwiązań zgodnych z celami postawionymi dla przyszłości naszego kontynentu (zielony ład, carbon minus, itp.) nie zapominać o potrzebach konsumentów poprzez stałe i nieprzerwane zaspokajanie potrzeb żywieniowych klientów z regionu oraz zwiększać zaufanie klienta końcowego dzięki możliwości zapewnienia: regularności dostaw, dostosowania ich wielkości do potrzeb, odpowiedniej i jednakowej jakości surowca.
What else can you find in Ostoja Natury?
The offer of Ostoja Natury includes organically grown and certified vegetables, fruits, cereals, herbs, preserves, juices, eggs, as well as many other products, including solutions for gardens or crops, such as Ost-Oya, Terrateck or hemp blocks for construction IsoHemp buildings.
Choose the assortment you are interested in or contact us.