Nasze projekty

W Ostoi Natury tworzymy rolniczy ekosystem jutra. To model gospodarstwa referencyjnego – smart village, w którym produkujemy żywność najwyższej jakości, a następnie dystrybuujemy ją z pominięciem pośredników. Każdy z projektów tworzących naszą spółdzielnię, w innowacyjny, a jednocześnie zgodny z tradycyjnymi rozwiązaniami i korzystny dla środowiska sposób, wpływa na budowę bezodpadowego oraz bardzo efektywnego ekosystemu, a także pomoc innym rolnikom oraz budowę ekologicznej świadomości w społeczeństwie.

Na projekty realizowane przez Ostoję Natury składa się pięć naszych „Farm”.

Klasyczne rolnictwo ekologiczne

Warzywa na podwyższonych grządkach rosną znacznie szybciej, dzięki większej wilgotności, lepszemu nagrzewaniu się podłoża, a rozkład materii organicznej pozwala na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy, co wydłuża sezon wegetacyjny. Wykorzystanie podłoża wolnego od nasion chwastów powoduje, że prawie nie trzeba ich pielić. Ponadto, ziemia w skrzyniach nie jest udeptywana, co nadaje jej większą przewiewność.

To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy uprawiamy wiele różnych warzyw o całkowicie odmiennych wymaganiach nawozowych. Ziemia w skrzyni może być w każdej chwili wymieniona, dzięki czemu w łatwy sposób uniknąć możemy chorób i szkodników glebowych.

Hodowla ryb

W ramach działań edukacyjnych prowadzonych przez Ostoję Natury mają miejsce webinaria, warsztaty, wykłady i inne bardziej praktyczne formy edukacji. Stworzyliśmy również kanał Ostoja Natury TV na platformie YouTube, gdzie dzielimy się naszą wiedzą i spostrzeżeniami, a także emitujemy zarejestrowane wykłady oraz prowadzimy Vlog.

Podwyższone rabaty

Warzywa na podwyższonych grządkach rosną znacznie szybciej, dzięki większej wilgotności, lepszemu nagrzewaniu się podłoża, a rozkład materii organicznej pozwala na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy, co wydłuża sezon wegetacyjny. Wykorzystanie podłoża wolnego od nasion chwastów powoduje, że prawie nie trzeba ich pielić. Ponadto, ziemia w skrzyniach nie jest udeptywana, co nadaje jej większą przewiewność.

To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy uprawiamy wiele różnych warzyw o całkowicie odmiennych wymaganiach nawozowych. Ziemia w skrzyni może być w każdej chwili wymieniona, dzięki czemu w łatwy sposób uniknąć możemy chorób i szkodników glebowych.

Szkółka roślin

Ważną częścią całego procesu produkcji rolnej w Ostoi Natury jest szkółkarstwo – dział ogrodnictwa i leśnictwa zajmujący się rozmnażaniem i uprawą w początkowym okresie życia sadzonek drzew, krzewów i warzyw i ziół. Naszym celem jest zabezpieczenie ekologicznego materiału genetycznego tak, by zapewnić sobie i naszym partnerom nasiona oraz rozsady warzyw i owoców najwyższej jakości.

Pszczoły i miód

Miejsce, w którym znajduje się Ostoja Natury, to wyśmienite miejsce dla pszczół. W związku z prowadzeniem przez nas upraw ekologicznych gryki, nostrzyku, pra zbóż oraz wielu odmian owoców i warzyw, dla których obecność pszczół jest niezbędna, założyliśmy własną pasiekę.

Nasze pszczoły pozyskują nektar, pyłek pszczeli i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od aglomeracji i ośrodków przemysłowych. Stosujemy innowacyjny system Flow Hives, który umożliwia pobieranie miodu prosto z ula i jest bezstresowy dla pszczół. Wystarczy odkręcić kranik zamontowany w ulu, a świeży miód naleje się prosto do słoika – prawdziwy „miód z kija”.
W szeregach naszych spółdzielców znajdują się specjaliści pszczelarze chętni do przekazania swojej wiedzy, dzięki czemu każdy z naszych członków może rozpocząć przygodę z pszczelarstwem.

Przetwory

Smak domowego dżemu, czy świeżo wyciśniętego soku z owoców rosnących w przydomowym ogródku, przywołują najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Wiele receptur naszych mam i babć odchodzi bezpowrotnie wraz z odejściem starszych pokoleń.

Jednym z celów Ostoi jest uratowanie tych przepisów i wykorzystanie ich, by na stoły wróciły pyszne i naturalne przetwory i świeże soki z ekologicznych owoców rosnących na naszej farmie.

Najważniejsze wyzwania Farmy Innowacji

Naszym głównym wyzwaniem jest stworzenie programu dla gospodarstw o areale poniżej 100 hektarów (w Polsce jest ich ponad 700 tys.) umożliwiającego transformację produkcji z konwencjonalnej na ekologiczną, charakteryzująca się wysoką jakością produktu przy jednoczesnej minimalizacji negatywnych skutków dla środowiska naturalnego.
Program Ostoi Natury – Wioska 3.0 zakłada przygotowanie kompletnego know how dotyczącego głównych aspektów funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego, takich jak:

  • metody produkcji dostosowane do warunków glebowych i klimatycznych,
  • zestaw rozwiązań technologicznych
  • oferta optymalnego parku maszynowego
  • robotyzacja i automatyzacja procesów produkcji rolnej i przetwórstwa
  • budowa nowoczesnej platformy dystrybucji umożliwiającej interakcje z klientami i sprzedaż bezpośrednią
  • dostęp do banku nasion (materiał siewny BIO)
  • budowa wzorcowego samowystarczalnego, bezodpadowego siedliska dla gospodarstw wiejskich
  • wypracowanie sprawdzonego i działającego modelu biznesowego

Nasz model zakłada budowę grupy niezależnych producentów i spółdzielców w oparciu o wspólna platformę działań knowledge sharing, w skład których wchodzą: dystrybucja, komunikacja, technologia, bazy wiedzy i bank nasion.